Keménységmérés

A keménységmérés fogalma Az egymással érintkező, egymáson elmozduló felületek esetén f...

A keménységmérés fogalma

Az egymással érintkező, egymáson elmozduló felületek esetén fontos szerepe van a felületek keménységének, kopásállóságának. Különböző ún. kérgesítő eljárásokkal lehet a fémek felületi keménységet szabályozni, beállítani.

Keménységmérés módszerek

A mérés módja szerint igen sokféle keménységmérési módszer ismert. Megkülönböztethetünk karcolási-, fúrási-, csiszolási- vagy ún. szúrókeménységet, dinamikus elvén működőt, ultrahangos eljárást, stb. A keménységmérés módja függ a vizsgált anyag méreteitől, milyenségétől és tulajdonságaitól is.

A következőkben az általunk is alkalmazott, klasszikusnak is nevezhető, ún. szúró eljárásokat nézzük át egy kicsit részletesebben. E mérési módszernél valamilyen behatoló testet „szúrunk” a vizsgált darab felületébe és a benyomódás mértékéből állapítják meg a vizsgált darab keménységét.

A keménységmérés fajtái / keménységmérési eljárások

  • Brinell keménységmérés

Ennél a módszernél a szúrótestet, egy keményfém golyót adott erővel (és adott ideig) nyomnak a darab felületéhez. A golyó a darab keménységétől függő mértékben behatol a darabba, és ott gömbsüveg alakú nyomot (bemélyedést) hagy. E nyom felületen mérhető átmérőjét, a golyóátmérőt és a terhelő erőt figyelembe véve matematikai összefüggés vagy táblázat segítségével meghatározható a darab keménységi mérőszáma, amelyre HBW  jelöléssel hivatkoznak.

A 450 HBW-nél nagyobb keménységű anyagok vizsgálatakor már a szúrótest (golyó) is deformálodhat, ami meghamisítja a mérést, ezért ilyenkor más módszert célszerű választani.

brinell kemenysegmeres agmi zrt
  • Vickers keménységmérés

E módszernél a szúrótest egy 136° lapszögű gyémántgúla, amit hasonló módon, mint a Brinell-vizsgálatnál a darab felületébe „szúrnak”. A gúla négyzet alakú nyomot hagy a darab felületén, ennek két egymásra merőleges átlóját kell megmérni. Ennek felhasználásával állapítható meg az ún. Vickers keménység értéke, melynek jelzése: HV. Az eljárás előnye a Brinell-módszerhez képest, hogy keményebb anyagok is vizsgálhatók, kisebb nyomot hagy a darab felületén, ezért kész és vékonyabb darabok esetén is használható.

vickers kemenysegmeres agmi zrt 1
  • Rockwell keménységmérés

A Rockwell keménységmérésnél 120°-os csúcsszögű gyémántkúpot (HRA, vagy HRC módszer), illetve 1,59 mm átmérőjű keményfém golyót (HRB módszer) használnak szúrótestként. A vizsgálat úgy történik, hogy a behatoló testet először egy adott előterheléssel nyomják a felületbe, itt nullázzák a mérőórát, amivel a szúrótest benyomódásának mélységét mérik, majd ezután adják rá a módszertől függő nagyságú fő terhelőerőt. A terhelést akkor szüntetik meg, amikor az óra mozgása megállt. A szúrótest maradó benyomódási mélysége alapján határozzák meg a keménységi mérőszámot, amely HR jelekkel kezdődik.

rockwell kemenysegmeres agmi zrt 1

Itt kérhet ajánlatot az AGMI Zrt-től >>

További mechanikai anyagvizsgálati eljárásainkat itt tekintheti meg >>

Tartalom

There are no headings in this document.

Kapcsolat - Ajánlatkérés

"*" a kötelező mezőket jelöli

Név*
Email*
Ez a mező az érvényesítéshez van és üresen kell hagyni.
Copyright © 2010 - 2023 agmi.hu – AGMI Anyagvizsgáló és Minőségellenőrző ZRt. - Roncsolásmentes anyagvizsgálat, roncsolásos anyagvizsgálat, játszótéri eszközök felülvizsgálata, anyagvizsgáló tanfolyam, sugárvédelmi tanfolyam, MOL EBK oktatás