Játszótéri eszközök tanúsítása

Ön, aki a játszótéri eszközöket gyártja, vagy forgalmazza, NE ADJON ESÉLYT arra, hogy Ön...

Játszótéri eszközök tanúsítása

Ön, aki a játszótéri eszközöket gyártja, vagy forgalmazza, NE ADJON ESÉLYT arra, hogy Önt hibáztassák, ha gyermekbaleset történik!

Mire egy játszótéri eszközön gyermekeink élvezhetik a játék örömét, addig számos teendő van vele. Nem elég ellenőrizni, forgalomba hozatal előtt tanúsíttatni is kell. Rendelet szabályozza ennek mikéntjét, hisz gyermekeink biztonságáról, testi épségéről van szó!

Kérjen ajánlatot játszótéri eszköz tanúsítására az AGMI ZRt-től!

Játszótéri eszközök tanúsítása – Gyakran ismételt kérdések

Hogyan történik a játszótéri eszközök tanúsítása?

A játszótéri eszköz tanúsítása kérelemre történik.
Minden forgalomba kerülő új játszótéri eszközt tanúsítani kell. A tanúsítás a játszótéri eszköz első elkészült darabjának felhasználásával történik. Ezen túlmenően tanúsítani kell azt a már meglévő és használatban lévő játszóeszközt is, amelyet átalakítottak valamilyen ok miatt.
A játszótéri eszköz tanúsítását a játszóeszköz gyártójának kell kérelmeznie. A kérelem tartalmi követelményeit a 78/2003 (XI. 27.) GKM rendelet 5. §-a tartalmazza.
Itt olvashat többet a játszótér tanúsításához szükséges dokumentumokról >>
Kérjen ajánlatot játszótéri eszköz tanúsítására az AGMI ZRt-től!

Honnan tudom, hogy egy játszótéri eszköz tanúsított-e?

Normál esetben, amikor valaki vásárol egy játszótéri eszközt, akkor az eladó a játszóeszközhöz mellékeli tanúsítvány másolatát és a játszóeszköz kezelési, használati utasítását.
A tanúsító szervezeteknek pedig valamilyen formában nyilvánossá kell tenniük az általuk tanúsított játszótéri eszközöket, legalább 5 évre visszamenőleg.
Az AGMI ZRt által tanúsított eszközöket ezen az oldalon találja:
https://agmi.hu/tanusitott-jatszoteri-eszkozok/
Ha valaki biztos akar lenni abban, hogy érvényes az a tanúsítvány, amelyet kapott, akkor hívja fel az azt kiállító szervezetet és kérdezzen rá, hogy érvényes-e az a tanúsítvány, amit kapott.

Ki tanúsíthat játszótéri eszközöket?

Játszótéri eszközöket csak olyan szervezet tanúsíthat, amelyet Budapest Főváros Kormányhivatal Kijelölési Hatósága erre a feladatra kijelölt.

Mennyi ideig tart a játszótéri eszközök tanúsítása?

A játszótéri eszköz tanúsítása kérelemre indul. Abban az esetben, ha a kérelmező hiánytalanul adja be a kérelmet és a beadott dokumentációban sincs hiba, akkor nálunk, az AGMI ZRt-nél a tanúsítvány általában 2 – 3 hét alatt elkészül.

Mennyibe kerül a játszótéri eszközök tanúsítása?

Nincsenek egységárak. Minden kijelölt tanúsító szervezet maga határozza meg, hogy mennyiért csinálja. Ha valaki tanúsíttatni szeretne egy konkrét játszótéri eszközt, akkor célszerű több tanúsító szervezettől is ajánlatot kérni.
A tanúsítási eljárás kezdeményezése és annak költségei a termék gyártóját terhelik. Külföldről behozott termék esetén a termék hazai forgalmazója a költségviselő.

Mi a hatályos jogszabály játszótéri eszközök tanúsítása ügyben?

A hatályos jogszabály a 78/2003 (XI. 27.) GKM rendelet.

Mi a helyzet az óvodai játszóterek felülvizsgálatával?

Az óvodai játszóterek semmiben nem különböznek más játszóterektől. Ugyan azok a szabályok vonatkoznak rájuk, mint az iskolai, vagy önkormányzati tulajdonú játszóterekre, játszótéri eszközökre.

Mikor kell a játszótéri eszközöket tanúsítani?

Játszótéri eszközt a forgalomba hozatal, telepítés, illetve használatba vétel előtt kell tanúsíttatni.
A tanúsítást csak az első, un. mintadarabon kell elvégeztetni.
A kiadott tanúsítvány – játszótéri eszközök esetében – 5 évig érvényes. Ha lejár az 5 év, akkor a gyártónak ismételten kezdeményeznie kell a tanúsítási eljárást. Természetesen csak akkor, ha továbbra is gyártja és forgalmazza az adott terméket.

Mit kell tudni a játszótéri eszközök tanúsításáról?

Ha Ön játszótéri játszóeszközt gyárt vagy forgalmaz, tudnia kell, hogy a 78/2003. (XI. 27.) GKM rendelet 3.§ szerint:
Játszótéri eszköz akkor hozható forgalomba, forgalmazható, telepíthető, illetve vehető használatba, ha az a rendeltetésszerű és a gyermekek szokásos viselkedését figyelembe vevő, előrelátható használata során a használók vagy más személyek biztonságát és egészségét nem veszélyezteti, és megfelel a biztonságossági követelményeknek.
A játszótéri eszközt új létesítés, nagyjavítás, csere vagy helyváltoztatás esetén használatba venni a kijelölt szervezet által végzett, a biztonságossági követelményeknek való megfelelést, valamint a megfelelőségi nyilatkozat vagy a megfelelőségi tanúsítvány meglétét ellenőrző vizsgálatot követően lehet.


Az AGMI ZRt. Terméktanúsítási Szervezete a Magyar Kereskedelmi Engedélyezési Hivatal általi kijelölés alapján – a Minőségügyi és Szakértői Irodánk vizsgálati eredményeire alapozva – vállalja a rendelet hatálya alá tartozó játszótéri eszközök tanúsítását.

Kérjen most ajánlatot játszótéri eszköz tanúsításra!

Tartalom

Kérje ajánlatunkat az alábbi űrlapon!

Szakmai kérdések esetén keressen bennünket bizalommal!

Kapcsolat - Ajánlatkérés

"*" a kötelező mezőket jelöli

Név*
Email*
Ez a mező az érvényesítéshez van és üresen kell hagyni.
Copyright © 2010 - 2024 agmi.hu – AGMI Anyagvizsgáló és Minőségellenőrző ZRt. - Roncsolásmentes anyagvizsgálat, roncsolásos anyagvizsgálat, játszótéri eszközök felülvizsgálata, sugárvédelmi tanfolyam