Játszótéri eszközök ellenőrzése és tanúsítása

Játszótér tanúsítás vagy ellenőrzés - Melyikre van szükségem?

3 fogalmat érdemes megkülönböztetnünk: (1) játszótéri eszköz tanúsítása, (2) játszóterek ellenőrzése, amin belül megkülönböztetünk önellenőrzést és játszótéri eszközök kötelező felülvizsgálatát.

 1. Játszótéri eszköz tanúsítása
  Forgalomba hozni egy új játszótéri eszközt – jogszabály hatálya alá tartozó termék esetében – csak akkor szabad, ha a terméket arra kijelölt szervezet tanúsította. Ez a játszótéri eszköz tanúsítása. A tanúsító szervezet azt igazolja, hogy az adott termék a rá vonatkozó előírásoknak megfelel és kellően biztonságos.
  Ezt az egész folyamatot természetesen csak egyszer, a termék első darabján kell elvégezni. Ha a termék biztonságos, akkor az első darabról kiállított un. tanúsítvány felhasználható az összes, abból a típusú termékből legyártott darabra.
  A kiadott tanúsítvány – játszótéri eszközök esetében – 5 évig érvényes. Ha lejár az 5 év, akkor a gyártónak ismételten kezdeményeznie kell a tanúsítási eljárást. Természetesen csak akkor, ha továbbra is gyártja és forgalmazza az adott terméket.

 2. A másik kulcsszó a játszótér ellenőrzés, ami lehet önellenőrzés vagy kötelező ellenőrzés (köznyelven játszótér felülvizsgálat). Az adott termékre vonatkozó jogszabály írja elő, hogy a már használatban lévő termékeket – és ez nemcsak a mintadarabra, hanem az összes használatban lévő termékre igaz – milyen időközönként kell ellenőriztetni.
  Egy játszótér esetén önellenőrzésre évszakváltásonként szükség van, azaz 3 havonta.
  A játszótéri eszközök esetében a kötelező felülvizsgálat 3 év. Az ellenőrzést is csak arra kijelölt szervezet végezheti. Természetesen a játszótéri eszköz akkor használható az ellenőrzés után is, ha az ellenőrzés során nem merült fel hiba, hiányosság. Hiba esetén az ellenőrző szervezet jelzi a hibát a játszótéri eszköz tulajdonosának is és a területileg illetékes fogyasztóvédelmi hatóságnak is. Ez utóbbi megtilthatja a további felhasználást.

A játszóterek biztonságáról szóló jogszabályt itt olvashatja >>

Kapcsolat

Kapcsolat - Ajánlatkérés

"*" a kötelező mezőket jelöli

Név*
Email*
Ez a mező az érvényesítéshez van és üresen kell hagyni.
Copyright © 2010 - 2023 agmi.hu – AGMI Anyagvizsgáló és Minőségellenőrző ZRt. - Roncsolásmentes anyagvizsgálat, roncsolásos anyagvizsgálat, játszótéri eszközök felülvizsgálata, anyagvizsgáló tanfolyam, sugárvédelmi tanfolyam, MOL EBK oktatás