JÁTSZÓTÉRI ESZKÖZÖK ELLENŐRZÉSE ÉS TANÚSÍTÁSA

Játszótéri eszközök tanúsítása

Játszótér felülvizsgálat,
játszótéri eszközök ellenőrzése

Játszótéri eszközök tanúsítása
Játszótéri eszközök ellenőrzése, felülvizsgálata
Tájékoztatók
Játszótéri eszközök operatív ellenőrzése (önellenőrzés)
Tanúsított játszótéri eszközök
Kondiparkok ellenőrzése

Játszótér tanúsítás vagy ellenőrzés - Melyikre van szükségem?

3 fogalmat érdemes megkülönböztetnünk: (1) játszótéri eszköz tanúsítása, (2) játszóterek ellenőrzése, amin belül megkülönböztetünk önellenőrzést és játszótéri eszközök kötelező felülvizsgálatát.

 1. Játszótéri eszköz tanúsítása
  Forgalomba hozni egy új játszótéri eszközt – jogszabály hatálya alá tartozó termék esetében – csak akkor szabad, ha a terméket arra kijelölt szervezet tanúsította. Ez a játszótéri eszköz tanúsítása. A tanúsító szervezet azt igazolja, hogy az adott termék a rá vonatkozó előírásoknak megfelel és kellően biztonságos.
  Ezt az egész folyamatot természetesen csak egyszer, a termék első darabján kell elvégezni. Ha a termék biztonságos, akkor az első darabról kiállított un. tanúsítvány felhasználható az összes, abból a típusú termékből legyártott darabra.
  A kiadott tanúsítvány – játszótéri eszközök esetében – 5 évig érvényes. Ha lejár az 5 év, akkor a gyártónak ismételten kezdeményeznie kell a tanúsítási eljárást. Természetesen csak akkor, ha továbbra is gyártja és forgalmazza az adott terméket.
 2. A másik kulcsszó a játszótér ellenőrzés, ami lehet önellenőrzés vagy kötelező ellenőrzés (köznyelven játszótér felülvizsgálat). Az adott termékre vonatkozó jogszabály írja elő, hogy a már használatban lévő termékeket – és ez nemcsak a mintadarabra, hanem az összes használatban lévő termékre igaz – milyen időközönként kell ellenőriztetni.
  Egy játszótér esetén önellenőrzésre évszakváltásonként szükség van, azaz 3 havonta.
  A játszótéri eszközök esetében a kötelező felülvizsgálat 4 év. Az ellenőrzést is csak arra kijelölt szervezet végezheti. Természetesen a játszótéri eszköz akkor használható az ellenőrzés után is, ha az ellenőrzés során nem merült fel hiba, hiányosság. Hiba esetén az ellenőrző szervezet jelzi a hibát a játszótéri eszköz tulajdonosának is és a területileg illetékes fogyasztóvédelmi hatóságnak is. Ez utóbbi megtilthatja a további felhasználást.

A játszóterek biztonságáról szóló jogszabályt itt olvashatja >>

Kapcsolat