Játszóeszközök ellenőrzése, vizsgálata

Gyermekbaleset történt!!” – ezt a hírt az ember mindig megdöbbenve látja, olvassa, hallja. Biztos abban, hogy az a játszótéri eszköz, amit Ön működtet vagy felügyel, nem jelent balesetveszélyt az ott játszó gyermek számára?

Erre a kérdésre válaszolunk Önnek az alábbiakban.

Ezt a szolgáltatásunkat önkormányzatoknak, óvodák, bölcsődék vezetőinek ajánljuk.

A már használatban lévő játszóeszközöknél olyan veszélyforrásokkal kell szembenézni, mint pl. instabilitás, beszorulás (fej, ujj, láb, nyak), ruha beakadása, elégtelen ütéscsillapítás, kiálló éles helyek, alacsony korlátok és mellvédek, hiányos szerkezet, esési és szabad terek átfedése.

Mivel járhat ez?

A gyermeket ijedség, baleset, sérülés, esetleg tragédia érheti, és több esetben már érte is, a szülőt bánat és jogos harag. A közvélemény felzúdul, majd következik a jogi felelősségre vonás. És persze megjelenik a sajtó!

Játszótéri eszközök ellenőrzése

Megfelelő...

Játszótéri eszközök ellenőrzése

… és nem tanúsított ülőkék miatt nem megfelelő játszóeszköz.

Milyen gyakran kell a játszóteret, játszótéri eszközöket ellenőrizni?

A veszélyek elkerülése érdekében a 78/2003. (XI.27.) GKM rendelet előírja a játszóeszközök használatbavételt megelőző, és az azt követő, négyévenkénti ellenőrzését.

Az MSZ EN 1176 szabványsorozat szerinti ellenőrzések feltárják a hiányosságokat, amelyek megszüntetésével a veszélyek elháríthatók!

Ez azonban nem menti fel a játszótér tulajdonosát, üzemeltetőjét az egyes játszótéri eszközök időszakos ellenőrzése alól. (Operatív ellenőrzés)

A játszótéri eszközök operatív ellenőrzését az MSZ EN 1176-1:2018 szabvány írja elő. Ennek gyakoriságát a játszóeszköz gyártója határozza meg. Általában 1-3 havonként kell elvégezni. Az operatív ellenőrzés célja a játszóeszközök állapotának folyamatos monitorozása, a kialakuló hibák azonnali jelzése az üzemeltető felé.

Ezen túlmenően javasolt a komplett játszótér – beleértve minden a játszótéren elhelyezett eszközt – felülvizsgálata, célszerűen kora tavasszal.

 

Ki ellenőrizheti a játszótéri eszközöket, játszótereket?

A játszótéri eszközök, játszóterek ellenőrzését csak a 78/2003. (XI. 27.) GKM rendelet szerint erre kijelölt szervezetek végezhetik.

Az AGMI ZRt Minőségügyi és Szakértői Irodája kijelölt szervezetként vállalkozik a játszóeszközök ellenőrzésére.
Forduljon hozzánk bizalommal, kérje ajánlatunkat!

Kérjen most ajánlatot!

Név (kötelező)

Cégnév

Telefonszám

Email cím (kötelező)

Tárgy

Üzenet