Charpy-féle ütővizsgálat

A Charpy-féle ütővizsfálatnak kiemelt jelentősége van olyan szerkezeti anyagok esetében, a...

A Charpy-féle ütővizsgálat menete

A vizsgálathoz szabványos mérőberendezést, az ún. Charpy-féle ütőművet és szabványosított próbatesteket használnak. A vizsgálat során nagy sebességű, ütésszerű terhelés éri a próbatestet. A próbatest eltöréséhez szükséges energia/munka a szerkezeti anyagok, elsősorban fémek szívósságának jellemzésére szolgáló mérőszám. Egy anyag annál szívósabb, minél nagyobb energia szükséges ahhoz, hogy eltörjük az anyagot.

A szabványok sorozatvizsgálatnak tekintik, ezért legalább három próbatesten elvégzett vizsgálat eredményéit használják fel az értékeléshez/minősítéshez. Az eredményül kapott mérőszám méretezési számításokhoz közvetlenül nem használható, de fontos az anyagok ridegtöréssel szembeni ellenállásának értékelésénél, összehasonlításánál.

Egy anyag eltöréséhez szükséges energia az anyagminőségén és anyagállapotán túlmenően erősen függ a vizsgálat hőmérsékletétől is. A legtöbb anyag eltöréséhez szükséges energia a hőmérséklet növekedésével általában nő, csökkenésével pedig csökken.

Egy adott minőségű és állapotú anyagon csak a hőmérséklet változtatásával végeznek ütővizsgálatokat, a mérések eredményei az ábrához hasonló diagramba foglalhatók. Az „S” alakú görbe inflexiós pontjához tartozó hőmérsékletet az ún. átmeneti hőmérséklet.

charpy fele utovizsgalat agmi zrt 1

Minél kisebb egy anyag átmeneti hőmérséklete, annál nagyobb hőmérséklet tartományban készíthető/üzemeltethető az adott anyagból szerkezet.

Kiemelt jelentősége van a vizsgálatnak olyan szerkezeti anyagok esetében, amelyek jellemzően negatív hőmérséklet tartományban, adott esetben extrém hidegben üzemelnek.

Az AGMI ZRt-nél a Charpy féle ütővizsgálatot mínusz 196 °C és plusz 700 °C közötti hőmérséklet tartományban tudjuk elvégezni.

Itt kérhet ajánlatot az AGMI Zrt-től >>

További mechanikai anyagvizsgálati eljárásainkat itt tekintheti meg >>

Tartalom

Kérje ajánlatunkat az alábbi űrlapon!

Szakmai kérdések esetén keressen bennünket bizalommal!

Mechanikai és Analitikai Vizsgálati Laboratórium

1211 Budapest, Duna lejáró 5.

Telefon: +36-1-277-4901
E-mail: agmimech@agmi.hu

Kapcsolat - Ajánlatkérés

"*" a kötelező mezőket jelöli

Név*
Email*
Ez a mező az érvényesítéshez van és üresen kell hagyni.
Copyright © 2010 - 2024 agmi.hu – AGMI Anyagvizsgáló és Minőségellenőrző ZRt. - Roncsolásmentes anyagvizsgálat, roncsolásos anyagvizsgálat, játszótéri eszközök felülvizsgálata, sugárvédelmi tanfolyam