A Charpy-féle ütővizsgálat menete

A vizsgálathoz szabványos mérőberendezést, az ún. Charpy-féle ütőművet és szabványosított próbatesteket használnak. A vizsgálat során nagy sebességű, ütésszerű terhelés éri a próbatestet. A próbatest eltöréséhez szükséges energia/munka a szerkezeti anyagok, elsősorban fémek szívósságának jellemzésére szolgáló mérőszám. Egy anyag annál szívósabb, minél nagyobb energia szükséges ahhoz, hogy eltörjük az anyagot.

A szabványok sorozatvizsgálatnak tekintik, ezért legalább három próbatesten elvégzett vizsgálat eredményéit használják fel az értékeléshez/minősítéshez. Az eredményül kapott mérőszám méretezési számításokhoz közvetlenül nem használható, de fontos az anyagok ridegtöréssel szembeni ellenállásának értékelésénél, összehasonlításánál.

Egy anyag eltöréséhez szükséges energia az anyagminőségén és anyagállapotán túlmenően erősen függ a vizsgálat hőmérsékletétől is. A legtöbb anyag eltöréséhez szükséges energia a hőmérséklet növekedésével általában nő, csökkenésével pedig csökken.

Egy adott minőségű és állapotú anyagon csak a hőmérséklet változtatásával végeznek ütővizsgálatokat, a mérések eredményei az ábrához hasonló diagramba foglalhatók. Az “S” alakú görbe inflexiós pontjához tartozó hőmérsékletet az ún. átmeneti hőmérséklet.

charpy fele utovizsgalat agmi zrt

Minél kisebb egy anyag átmeneti hőmérséklete, annál nagyobb hőmérséklet tartományban készíthető/üzemeltethető az adott anyagból szerkezet.

Kiemelt jelentősége van a vizsgálatnak olyan szerkezeti anyagok esetében, amelyek jellemzően negatív hőmérséklet tartományban, adott esetben extrém hidegben üzemelnek.

Az AGMI ZRt-nél a Charpy féle ütővizsgálatot mínusz 196 °C és plusz 700 °C közötti hőmérséklet tartományban tudjuk elvégezni.

Itt kérhet ajánlatot az AGMI Zrt-től >>

További mechanikai anyagvizsgálati eljárásainkat itt tekintheti meg >>